kásagyöngy

Különleges elegancia és stílus képviselői a kásagyöngyök

A kásagyöngyök világa igen színes, abban viszont nincs különbség, hogy az alapanyaguk egytől egyik az üveg. Ám ennek ellenére tartósak, megfelelő odafigyelés mellett hosszú éveken keresztül gyarapíthatják az ékszeres dobozunk tartalmát. Mivel elképesztően nagy szín- és méretválaszték létezik belőlük, igen népszerűek, hobbi gyöngyfűzők és profi ékszerkészítők is előszeretettel használják. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezekkel a nem mindennapi szépségekkel kapcsolatban!

Számos különböző típusa létezik

A kásagyöngyök típusait tekintve leginkább azon a téren vannak különbségek, hogy hol állítják elő. Hiszen egészen más elképzelésekkel találkozunk a Japánban, a Távol-Keleten vagy éppen Csehországban is.

A távol-keleti kásagyöngyök egyenetlenek, ugyanis gyakorlatilag nincs közöttük két egyforma darab. Van, amelyik szélesebb, keskenyebb, kisebb vagy éppen nagyobb a másiknál. Éppen ezért ezeket a legtöbb esetben gyermekeknek szokták ajánlani, akik szeretnének elmerülni a gyöngyfűzés világában.

A japán kásagyöngyök ezzel szemben jóval magasabb minőségűek, egyformák és egyenletesek, ráadásul a méretüket tekintve is igen széles a választék belőlük. Nagyon hasonlóak hozzájuk a cseh kásagyöngyök is, bár ezek a típusok jóval kisebb lyukkal vannak felszerelve, mint japán társaik.

Nem véletlenül annyira népszerűek a cseh kásagyöngyök

A cseh kásagyöngyök népszerűsége sok éve igen magas, ami nem véletlen, hiszen kifejezetten esztétikus és minőségi termékekről van szó, amelyek ragyogásán mindenkinek megakad majd a szeme. Számos olyan manufaktúra létezik Csehországban, ahol évek óta állítják elő ezeket a nem mindennapi darabokat. Nagyon sokan el sem tudják képzelni az ékszereiket e szépségek valamelyike nélkül, megjelenése ugyanis bár visszafogott, mégis határozottan egyedi. Éppen ezért csodaszép nyakláncok, karkötők, gyűrűk és fülbevalók alapanyaga is lehet.

Hogy gyártják a cseh kásagyöngyöket?

Csehországban hatalmas múltja van a gyöngyök készítésének, ugyanis már az 1500-as években is foglalkoztak ezzel és bár hullámvölgyekkel, de mai napig töretlen a sikerül. Ráadásul ezeknek a gyöngyöknek még a gyártása is különleges. Első lépésként megolvasztják a gyöngyök fő alapanyagát, az üveget, majd hosszú rudakba töltik, ahol hagyják kihűlni. Ezt követően a kihűlt anyagok szeletekre vágják és gyönggyé csiszolják. Így készülnek el egyesével ezek a szépségek.

Egyszerűvé teszi az ékszerkészítést

Mivel a gyöngyök egyformák, kialakításuk pedig ideális a gyöngyfűzéshez, gyakorlatilag gyerekjátékká válik segítségükkel a saját készítésű ékszerek megálmodása és életre hívása. A különböző méretek és színek remekül kombinálhatók egymással is, de adott esetben más típusú gyöngyökkel is remekül harmonizálnak ezek a kis gömbölyű szépségek. Léteznek például fehér, vanília, kék, rózsaszín, zöld, metál, bronz, de még bordó színű cseh kásagyöngyök is. Éppen ezért mindenki megalkothatja a személyiségének és ízlésének leginkább megfelelő darabokat általuk, de akár komplett szetteket is gyárthatsz velük, ha éppen egy neves alkalomról és konkrét ruháról van szó. Ugyanis nem csak a hétköznapokban, de komolyabb eseményeken is megállják a helyüket kiegészítőként. A minták és formák terén pedig határ a csillagos ég.

A fentieket látva nem kérdés, hogy a kásagyöngyök olyan kapukat nyitnak meg az ékszerek és kiegészítők készítésének világában, amelyben kezdők és haladók egyaránt jól boldogulnak, a végeredmény pedig magáért beszél majd.