fűtés klímával

Fűtés klímával, avagy milyen a jó hűtő-fűtő klíma?

Egyre népszerűbb a klímával való fűtés, ami nem csoda. Télen hideg van, nyáron meg egyre elviselhetetlenebb a meleg, mi viszont egy jó átlag 22 fokos hőmérsékleten érezzük jól magunkat (na jó, a nők ennél 2-3 fokkal melegebben), ez alatt és e fölött már romlik a komfortérzetünk, sőt a teljesítményünk is. Ennek következménye a rossz alvás, vagy a nem kifejezetten hatékony munkavégzés. Pont emiatt rengeteg munkehelyen már alap követelmény a megfelelő klimatizálás. És ha már úgy is van klíma, miért csak hűtsünk vele?

Szinte minden légkondi alkalmas a fűtésre is, de léteznek fűtésre optimalizált klímák, más néven hűtő fűtő klíma berendezések. Az újabb modellek esetében ez már szinte alapfunkció, de azért nézzük mit takar a hangzatos kifejezés.

 • Fűtésre alkalmas klíma -10 fokos külső hőmérsékletig használható temperáló fűtésre, meglévő fűtés mellé kiegészítésre, vagy átmeneti időben alkalmazható nem folyamatos üzemben
 • Fűtésre ajánlott klíma -15 -20 fokos külső hőmérsékletig használható temperáló fűtésre meglévő fűtés mellé kiegészítésre vagy önálló fűtésre is alkalmas, de alacsony környezeti hőmérsékleten nem túl gazdaságosan üzemel
 • Fűtésre optimalizált klíma -20 -35 fokos külső hőmérséklet mellet is gazdaságosan üzemeltethető, önálló fűtésre is alkalmas nincs szükség kiegészítő fűtésre, állandó üzemre lett tervezve

Mint olvasható, a külső hőmérséklet jelent egyfajta választó vonalat. Jellemzően nagyobb hidegben sem állnak le a klímák, csak romlik a hatásfokuk: több áromat használnak el és kevésbé lesz meleg.

A magyar viszonyok ismeretében a -15-os határérték elegendő az esetek 99%-ában, így amennyiben ár-érték arányban akarunk optimalizálni, elegendő egy ilyen készülék.

A főbb különségek az alábbiak a különböző fésre optimalizált klíma típusok között:

 • nagyobb kültéri egység ezáltal nagyobb hőcserélő és ventilátor
 • nagyobb beltéri egység ezáltal nagyobb hőcserélő és ventilátor
 • strapabíróbb erősebb kompresszor
 • kompresszor gőzbefecskendezés
 • osztott kültéri hőcserélő, amit külön le tud olvasztani
 • hőtárolós rendszer, amit szintén a leolvasztásnál alkalmaz
 • speciális kültéri fagymentesítési megoldások, egyedi szoftverek
 • kültéri egység kompresszor karterfűtés
 • kültéri egység csepptálca fűtés

Drágább, vagy olcsóbb klímával fűteni?

Talán ez érdekli a legtöbb embert. A tapasztalatok alapján amikor nincsen extrém időjárás, olcsóbb a klímás fűtés, ami a jelenlegi tendecia alapján egyre dárguló földgáz árak mellett még olcsóbbá válhat. Persze egy modern kondenzációs kazán, optimalizált szigeteléssel lehet, hogy hogy olcsóbban tudja kihozni a fűtést, de egy ilyen rendszer ára több millió forint, míg 2-3 klíma berendezés ára beszereléssel együtt is kb. ennek a fele. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a kánikulában tudunk hűteni. Amennyiben klíma beépítést tervez, érdemes körülnézni a BuildAir klíma webáruházban, ahol nem csak korrekt árakat, de kiváló minőségű beszerelést is tud rendelni.