elektromos autó töltők

Az elektromos autózás várható irányai

Hazánkban is egyre több az elektromos autó. Az őskorban még viszonylag egyszerű volt ezeknek a járműveknek a töltése, hiszen számos helyen ingyenes töltőállomások vártak rájuk, így akár az utcán is könnyen lehetett tölteni őket. Ahogy a számuk növekszik, egyre nehezebb szabad közterületi töltőt találni, az ingyeneségük is megszűnt. Cserében egyre nagyobb számban teleülnek a fizetős töltők, ezek viszont igen borsos árúak, ráaádsul csúcsidőben egyre nehezebb időpontot foglalni.

Marad az otthoni töltés, ami kis teljesítményű típusok esetében tölténhet simán a konnektorról, de a modern nagyteljesítményű akkumulátorokkal felszerelt modellek esetében többnyire szükségessé válik otthonre is egy elektromos autó töltő berendezés, vagy újabban gyűjtőnéven wallbox. Autó töltőket nem csak a családi házakba lehet telepíteni, már több társasház is beruházott ilyenekre, illetve a cégek is kezdenek a parkolóikba elektromos töltőket szerelni.

Mivel tudnak ezek a készülékek többet, mint a sima konnektoros töltés?

  • Képesek nagy áramerősséget továbbítani. Akár 32A áramerősségetis képesek továbbítani, amennyiben rendelkezésre áll a 3 fázis a töltési helyszínen.
  • A nagy áramerősségnek köszönhetően akár 30 perc alatt fel lehet annyira tölteni a modern elektromos autókat, hogy a napi  normál közlekedés (30-50 km) lehetővé váljon. Azaz, ha hazaérkezésünk után derül ki, hogy még el kell ugrani bevásárolni, nem kell órákat várnunk a töltésre, ha amúgy kicentiztük a az elektromosan megtehető hatótávolságot.
  • A számos programozási funkciónak köszönhetően jelentősen spórolhatunk a villanyszámlánkon. Az megfelelő időpontban automatikusan elinduló töltés segítségével lehetséges, hogy a kedvezőbb árú éjszakai tarifával töltsünk, ami akár 50%-os költségmegtakarítást is eredményezhet. Ráadásul a töltés akkor terheli meg a ház elektromos hálózatát, amikor már nem működnek a nagy energiát igénylő egyéb háztartási készülékek (sütő, mosógép, számítógépek), így a kapacitás bövítés árát is megspórolhatjuk.
  • Cégek esetében megoldható a tervszerű töltő használat egy applikáció segítségével, így egyetlen töltővel 6-10 autót is lehet tölteni egy 8 órás munkaidő alatt, ami rengeteg megtakarítást tesz lehetővé.