pehelypaplan

Útmutató a pehelypaplan mosásához

Ha a pehelypaplan mosásáról van szó, lazíthat. Nem nehéz megtenni. A természetes pehelytömés egyik különlegessége, hogy újra és újra mosható, így biztosítva a befektetés hosszú élettartamát.

Bár bonyolult lehet a szintetikus paplan mosása, a pehelypaplanok egyik előnye az, hogy gyönyörűen jönnek ki a mosásból. Megfelelő gondozás mellett a pehelypaplan sok évig kitarthat. Ha lemossa a pehelypaplanodat, legyen az kacsatoll vagy libatoll, hosszú életet biztosíthat neki.

Csináld magad vagy vegytisztítóval?

Pehelypaplant vinni a vegytisztítóba

Javasoljuk, hogy a pehelytakarót szakszerűen mossák ki (nem vegytisztítást), mert ez egyszerű és gondtalan. Ez azt jelenti, hogy vegytisztítójával egy kereskedelmi méretű mosógépben kell kimosnia a paplant, így biztos lehet benne, hogy a paplan tiszta és sértetlen lesz. Nem javasoljuk a takaró száraz tisztítását, mert a kemény vegyszerek nem tesznek jót a pehelynek. De a száraz tisztítás a biztos módja annak, hogy megakadályozzuk a zsugorodást, ezért ezt a lehetőséget feltesszük az ápolási címkékre. A legtöbb vegytisztító bármelyik eljárást elvégezheti, de ha azt szeretné, hogy a takaró mosásra kerüljön, kérdezze meg, hogy rendelkezik-e mosási lehetőséggel, mert nem minden vegytisztító moshatja is.

Pehelypaplan mosása otthon

Ha nagy méretű mosógépe van, akkor otthon is kimoshatja a takaróját. Ha azonban nincs elég nagy gépe ahhoz, hogy bőségesen elférjen a takarója, érdemes a mosodába menni. Csak válassza ki a „hármas töltésű” gépet, és kövesse ugyanazokat a lépéseket.

Pehelypaplan mosása

 • Vízhőmérséklet – meleg, meleg vagy hideg. A hideg vizet részesítjük előnyben, mert a szövet akár 8%-ot is zsugorodhat forró vízben
 • Centrifugálási sebesség – Használja a leggyorsabb sebességet, hogy a lehető legtöbb nedvességet távolítsa el
 • Szappan – Gyengéd szappan adalékanyagok nélkül

Választható:

 • Fehérítés – Használjon nem klórtartalmú fehérítőt
 • Öblítő – Nem ajánlott, mert bevonja a pehelyt és csökkenti a szöszösségét

Pehelypaplan szárítása

 • Hő – Forró, meleg vagy alacsony; a te döntésed
 • Száradási idő – Legyen türelmes, alacsony hőfokon a géptől függően több ciklusba is beletelik

Választható:

 • Tisztítsa meg a teniszlabdákat vagy szárítólabdákat – Adjon hozzá két vagy három labdát, hogy felgyorsítsa a száradási időt. Úgy hangzik, mintha összevernék a szárítógépet, de valójában nem bántják
 • Csomósodás vagy szag – ezek annak a jelei, hogy a takaró még nem száradt meg. Azt szeretné, ha teljesen megszáradna, nehogy penészesedjen
 • Szárítólapok – a frissesség érdekében használható
 • Vonalszárítás – Nem ajánlott a nedves foltok és csomók kialakulásának veszélye miatt
 • Nincs vasalás vagy gőzölés

Milyen gyakran lehet kimosni egy pehelypaplant?

Ahogy a mondás tartja, jobb a megelőzés, mint a gyógyítás. Ha a pehelytakarót paplanhuzatban tartja, megóvja a szennyeződéstől, a foltoktól és a kiömlésektől. Az ágyneműhuzat több mint kétszeresére növelheti a mosások közötti időt.

A foltok folttisztítása is nagyszerű módja a mosások közötti idő meghosszabbításának. Tolja el a lefelé a területtől, hogy a pehely ne legyen nedves a folttisztítás során.

Ajánlott mosási gyakoriságok:

 • Paplanhuzat használatával – 3-5 évente mossa ki
 • Huzat nélkül – 1-2 évente mossa ki

Ezen kívül a legjobb, amit tehet, hogy a paplan újszerű megjelenést hozzon, ha minden nap, amikor megveti az ágyát, szöszölöd. Az egyenletes levegőáramlással a pehely továbbra is emelkedni fog. A kitöltés újraelosztásához a kezét és az alkarját együtt kell lenyomni, hogy ne képződjön csomó. Mindegyik terelődoboz egyik sarkában van egy kis nyílás, amelyen keresztül a lefelé nyomható az idővel kiürült doboz újratöltése.

Hogyan tárold a pehelytakarót

Végül, de nem utolsósorban sokan tárolják takaróikat a szezonon kívül. A takaró tárolásának kulcsa a légáteresztő képessége. Ha hagyja a pehelyt lélegezni, ha a takarót egy szövettáskában tartja, megakadályozza a nedvesség vagy szag felhalmozódását. Olyan helyen kell tárolni, ahol nincs összenyomva. Ha a következő szezonban kiveszi a táskából, rázza meg alaposan a takaróját, és készen kell állnia a használatra.

Tedd rutinod részévé a rendszeres gondozást:

 • Naponta – Rázza meg
 • Havonta – Mossa ki a paplanhuzatát
 • Évente – Ellenőrizze a foltokat és a folttisztítást
 • 2-3 évente – Mossa ki

A teljesen természetes pehely tartós és könnyen tisztítható ágynemű anyag. Időnként lemosással a pehelytakaró sokáig szép és meleg marad. Szerencsére az ellátás egyszerű.

Látogasson el a Cool Market webáruházba, és tekintse meg termékeinket.