Üvegre festett kép és akril festmény – miért válasszuk őket?

A modern faldekorációk között egyre nagyobb szerepet játszanak az edzettüveg-festmények és az akrilüveg modellek. Mind az előbbi, mind az utóbbi szinte végtelen belsőépítészeti lehetőségeket kínál, bár bizonyos tekintetben határozottan különböznek egymástól. Mik a jellemzői az üveg- és az akrilfestményeknek?

Modern festmények – alkalmazási lehetőségek

Az üveg és akril festmények egyik legfontosabb jellemzője, hogy bármilyen díszített belső térbe beilleszthetőek. Ennek oka, hogy a dekoráció témája több ezer különböző javaslat közül választható ki – néha még az ügyfél által rendelkezésre bocsátott magánfotókat is felhasználják grafikai motívumként. Válasszon az állatokat vagy tájakat, valamint építészetet, művészetet vagy növényeket ábrázoló grafikákkal ellátott festmények közül. Ez nem meríti ki a választékot – az üveg- és akrilfestmények vonatkozhhatnak gyermekekre, zenére, az üzleti témakörre, sportra, az ételekre és italoka, az ünnepekre és sok más kategóriára.

A minták ilyen széles választéka azt jelenti, hogy az üveg- és akrilfestményeket minden hazai belső térben használják, és gyakran a legfontosabb dekorációvá válnak. Ezenkívül olyan helyeken is sikeresek, mint az irodák, recepciók, szállodai szobák, éttermek, szépségszalonok vagy spa szalonok – ez nemcsak divatos, feltűnő megjelenésüknek, hanem tulajdonságaiknak is köszönhető.

Mi a különbség az üvegfestmény és az akrilfestmény között?

Az üvegkép edzett üvegből készül, míg az akrilkép akrilüvegből, közismert nevén plexiüvegből. A hagyományos üveg az edzési folyamat révén nagyobb mechanikai szilárdságot kap, így sokkal ellenállóbbá válik a sérülésekkel szemben, mint a nem edzett üveg. További tulajdonsága a fokozott hőállóság, így az üvegfestmények (és az üvegpanelek) biztonságosan használhatók a konyhában. Az ilyen típusú dekoráció további, nagyon fontos előnye, hogy egy esetleges törés esetén az üveg nagyon apró darabokra törik, így nem jelent sérülésveszélyt.

üvegkép

Az akrilfestményekhez használt műanyag elsősorban abban különbözik az edzett üvegtől, hogy sokkal könnyebb – egy akrilfestmény akár fele olyan könnyű lehet, mint egy üvegfestmény, így könnyen hordozható. Ráadásul mivel rugalmasabb, sokkal nehezebb eltörni – a törhetetlen műanyag ideális a gyermekek által használt belső terekbe. Az akrilnak nagyobb a fényáteresztő képessége is, ami a belőle készült festményeket a mélységhatásukkal teszi kiemelkedővé.

Üveg és akril festmények – közös jellemzőik

Az üveg- és az akrilfestmények bizonyos tekintetben különböznek egymástól, ugyanakkor vannak közös jellemzőik is. Ezek közül a legfontosabb a festmény tökéletesen egyenletes és sima felülete, amely könnyen tisztítható – ennek a tulajdonságnak köszönhetően az akril- és üvegfestmények előnyben vannak a hagyományos vászonra készült dekorációkkal szemben. Ráadásul az üveg és az akril vízálló, ezért ideálisak a víznek kitett helyiségekbe, például a fürdőszobába. Mindkét esetben a 4 mm vastagságú anyagon is a legmagasabb minőségű digitális nyomtatást alkalmazzák, ami éles és tartós színeket, valamint kiváló kontrasztot és a részletek hű tükrözését eredményezi.

Az üvegre és akrilra készült képek számos méretben kaphatók, és a többféleképpen lehetséges felszerelésük nagyon egyszerű. Az ilyen díszítések fényes felülete jól illeszkedik az elrendezés üveg részleteihez, kiemelve annak eleganciáját és modern jellegét. Az adott megoldás kiválasztása tehát elsősorban az egyéni preferenciáktól függ.