mellnagyobbítás

Mellnagyobbító műtét utáni teendők – Hogyan érdemes készülni?

Egy mellnagyobbító műtétre nagyon alaposan fel kell készülni. Itt nem csak a műtétről van szó, hanem az azt követő lábadozási időszakról is. Egy mellnagyobbítás megfelelő időpontjának meghatározása kulcsfontosságú. Szánjunk egy kis időt arra még műtét előtt, hogy alaposan mérlegeljük melyik időszak lesz a legmegfelelőbb a beavatkozás elvégzésére. Van-e olyan közelgő esemény, amelyen feltétlenül részt kell vennünk, esetleg egy közelgő esküvő vagy egy osztálytalálkozó, vagy egy ballagás? A mellnagyobbító műtéteket általában a téli időszakban érdemes elvégeztetni, hiszen akkor már nyárra teljesen rendbe is jöhetünk.

Maga a műtét pár órán keresztül tart és ha nincsen semmiféle komplikáció, akkor nagyon gyorsan hazatérhetünk otthonunkba. Több mindenre is kell figyelni egy mellnagyobbító műtét után. A műtét után 2 hónapon keresztül egy speciális melltartót kell viselni, amely egy nyári időszakban biztosan megterhelőbb lenne, mint télen. A műtétet követően több kontrollvizsgálaton is meg kell jelennünk, hiszen az orvosnak folyamatosan nyomon kell követnie a gyógyulási folyamatot. A műtétet követően nem szabad megijednünk mert körülbelül 2 hónapon keresztül a műtéti terület duzzadt, valamint ödémás is lehet. Több hónapba is beletelik mire a duzzanat megszűnik és a hegek is halványulnak. Az első 4-6 hét lesz a legkeményebb, hiszen ekkor a legdrámaibb a gyógyulási folyamat. Kerülni kell az úszást, a forró fürdőt, nem járhatunk uszodába sem, hiszen az elfertőződés veszélye igen nagy.

A műtétet követő 3 hónapon keresztül csak a hátunkon feküdhetünk, hasra fordulnunk tilos, hiszen az első időszakban alakul ki a tok az implantátum körül, amely majd segít a későbbiekben az implantátumot a helyén tartani. 3 hónap után a mellek már nagyrészt begyógyulnak és számos megszokott tevékenységet újra űzhetünk. Mivel a duzzanat lecsökken, így már látható lesz, hogy pontosan milyen kosárméretre lesz szükségünk, így megvásárolhatjuk az új melltartóinkat is. Bizsergést és érzékenységet még ekkor is érezhetünk, de a tünetek napról napra gyengülni fognak. A 3. hónap után már képesek leszünk alkalmazkodni a változásokhoz és önbizalmunk is új életre kel. Figyeljünk azonban oda arra, hogy a műtét után 6 hónapon keresztül nem érheti napfény és UV fény a sebet, ezért érdemes ezt a műtétet a téli időszakra előjegyeztetni. Ebben az időszakban továbbra is érezhetünk kisebb nyilalló fájdalmat, esetleg túlérzékenységet vagy akár zsibbadást is, de ezekről a tünetekről haladéktalanul tájékoztatni kell a kezelőorvost is. A műtétet követő első évben a hegek még mindig látszódhatnak, de ne essünk pánikba mert ezek szépen fokozatosan el fognak halványulni.

Ahogy a felvázolt gyógyulási folyamatból is látszik a műtét után körülbelül 6 hónappal már visszatérhet életünk a régi kerékvágásba és elmehetünk úszni, nyaralni vagy edzeni is. Sokan már a műtétet követő harmadik hónaptól elkezdik a visszaállást, de ezt csak akkor javasoljuk, ha a fájdalmas tünetek alig-alig érezhetők.