magnézium hiány

Magnézium hiány jelei és tünetei

A hétköznapok gyorsan forgó mókuskerekéből kiszabadulva szívesen vesszük célba a természetet, ami általában testmozgással, fizikai megterheléssel jár. Nem értjük, miért megy nehezebben a sport, görcsöl be egykettőre a lábunk, vagy romlik el a legjobb napon is egyik percről a másikra a kedvünk, amikor a munkát jól bírtuk.

A Medical News Magazin részletesen foglalkozik egyes fizikai tünetekkel, az egészségmegőrzéssel, hasábjait olvasgatva megérthetjük az összefüggéseket. Az említett probléma hátterében sok esetben a magnézium hiány áll, melynek tárgyalására külön cikket jelentettek meg.

Magnézium hiány esetén olyan ásványi anyagból szenvedünk hiányt, ami elengedhetetlen a szervezetünk számára. Szükségünk van rá kalcium, kálium, nátrium és foszfor raktáraink egyensúlyban tartásához, az ioncseréhez és a szintén nagyon fontos C-vitamin hasznosulásához.

Kiemelt feladata az idegek, izmok és az enzimek működésének fenntartása, így a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, nukleinsavak anyagcseréjének biztosítása.

A magnéziumnak nem csak be kell kerülnie a szervezetünkbe, hanem hasznosulnia is kell. A kálcium, a foszfor és az A-vitamin segít a felszívódásban, így érdemes együtt bevinni ezeket a vitaminokat, ásványi anyagokat.

Hogyan előzd meg a magnézium hiányt?

A vérünkben az alacsony magnéziumkoncentráció felemelése, illetve szinten tartása a cél. Amennyiben ez sikertelen, a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • fejfájás
  • izomgörcs
  • kimerültség
  • idegesség
  • hideg végtagok
  • étvágytalanság

A magnéziumot pótolhatjuk ételekkel és táplálék kiegészítőkkel is. Segítenek az olajos magvak, a zöldségek, halak. A legjobb, ha tanácsot kérünk kezelőorvosunktól, hogyan tartsuk folyamatosan szinten a magnéziumot szervezetünkben. Nagyon erősen ajánlott odafigyelni magnéziumszintünkre, ha a fenti tünetekből csak néhányat is tapasztalunk. Közérzetünket nagyban javíthatjuk ezzel a tudatossággal, javul teljesítményünk, hangulatunk, megszabadulunk a feszültségünk okozta konfliktusoktól, ezzel pedig a társas kapcsolataink is nagymértékben fejlődhetnek.