ABS kocka

A blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja

Az autók többsége már tartalmaz blokkolásgátlót, hiszen egy biztonságtechnikai alkatrészről van szó és az utóbbi évtizedekben sok fejlesztést történt a biztonságos autózás tekintetében. A blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja az ABS kocka, melynek működésével az alábbiakban megismerkedhetünk.

Az ABS kocka egy elektronikus alkatrész és a blokkolásgátló azonnali és kifogástalan működését szolgálja. Valódi szerepet akkor kap, ha valamilyen oknál fogva arra kényszerülünk, hogy beletapossunk a fékbe igen hirtelen. Itt a pillanat töredéke is vízválasztó lehet, erősen azon múlik a végkifejlet, hogyan reagál az autónk. Egy blokkolásgátlóval felszerelt autó, ha jól működik, akkor nem fog kipördülni, megcsúszni, hanem irányítható marad és a lehetséges legrövidebb idő alatt megáll. Amikor a fékpedált teljes erővel a padlóhoz igyekszünk nyomni, érezhetjük a pedál pulzáló mozgását, de ne törődjük a visszanyomó erővel, tapossuk csak bátran tovább. Minden úgy történik, ahogyan annak kell. De csak akkor, ha az ABS kocka teszi a dolgát.

Mi a feladata? Amikor az ABS fékrendszer fékez, a kerekek annak ellenére, hogy nem blokkolódnak, lassan gördülve az autó teljes megállásáig megállnak. Az ABS kocka meghatározza a fékek felengedésének ütemét a kerékforgás sebességének figyelembevételével. Egészen a fékezésig a fékfolyadék csupán átáramlott az ABS kockán, a szenzor jelzésére viszont egy mágneses szelep akcióba lép és szakaszosan elkezdi átengedni a fékfolyadékot egy tartályba, hogy a fékkör nyomását ezzel csökkentse. A blokkolás így nem lehetséges.

Ha az ABS kocka működésébe hiba csúszik, akkor a fenti események másképp zajlanak. Márpedig egyes ABS kockákra jellemző a típushiba, legjobb példa erre a Suzuki ABS kocka. A fékpedál beesik, becsúszik, a fékhatás csökken és az autó bizony fékezéskor könnyen kipördül. Az ABS vezérlő meghibásodását ezen kívül jelezheti fékfolyadék szivárgás, vagy az egészen lent fogó fék.

Ilyenkor a fékfolyadék nem a megfelelő irányba áramlik, nem jut el a fékkörökhöz. A meghibásodást leggyakrabban a fékfolyadék csere elmulasztása miatt lerakódott szennyeződés, korrózió okozza.